Streaming

Seron před eChampions League: Stres nemám vůbec, ba naopak

FC24
6 min. čtení
08. 05. 2024
Redakce

Historický milník českého esportu a zároveň i našeho klubu klepe na dveře. Seron bude o víkendu prvním českým hráčem, který si zahraje skupinovou fázi prestižní eChampions League v Londýně. V turnaji s prizepoolem závratných 6,5 milionu Kč se představí úzká světová špička v podobě 41 hráčů z 21 zemí a 34 klubů, která vzešla z národních lig evropských států po vzoru naší e:LIGY. 

Pro Serona, který s sebou bude mít jako kouče a psychickou podporu i jeho parťáka z e:LIGY Emericksona, začne akce v pátek mediálním dnem a seznámením se s prostředím a setupem londýnského studia, ve kterém se celý turnaj odehraje. 41 hráčů z více než dvaceti zemí bylo nalosováno do 8 základních skupin, z nichž v sedmi bude pět hráčů a v jedné šest. Seron, který byl přiřazen do skupiny H, se utká proti čtyřem soupeřům v pětičlenné skupině a zabojuje o tři postupová místa, která by mu zajistila postup do play-off. Vítězství ve skupině znamená přímý postup do TOP16, druhé a třetí místo do předkola. V neděli budou jeho soupeři NKantee (PSG eSports), NachoAbella (Real Oviedo), Umut (RBLZ Gaming) Marley (Brighton FC). Proti každému odehraje jeden BO1 zápas v Round-robin, single elimination formátu.

První dva zápasy budeme exkluzivně vysílat na Twitch streamu Emericksona v neděli od 14:00. Další a pravděpodobně rozhodující zápasy budou k dispozici na oficiálním streamu EA Sports zhruba od 17:00. Přesný formát turnaje podrobně vysvětluje následující grafika.

Rozhovor se Seronem

Jak se připravuješ na eChampions League? Změnil se ti tréninkový režim oproti přípravě na české turnaje?

„Přípravu jsem změnil, svět hraje jinak než domácí scéna a musel jsem se tomu přizpůsobit. Jiná rychlost hry, jiné vnímání věcí a celá ta úroveň je někde jinde. Každá malá chyba se trestá, musíte být o krok napřed před ostatními, což je někdy těžké. Ale jak se říká - když chcete být nejlepší, musíte porazit všechny."

Zhodnoť nám, jak vnímáš své soupeře. Kdo bude podle tebe největší oříšek?

„Hráči ve skupině jsou kvalitní. Dva hráči byli na druhých místech ve vlastních ligách z anglické a španělské ligy, což je velice prestižní. NKantee je francouzský profík, který je také na top úrovni a o Umutovi se nemusíme ani bavit - mistr světa, jeden z nejlepších hráčů světa."

Jak se celkově cítíš těsně před odletem? Jsi nervózní? Věříš si? 

„Stres zatím nemám vůbec, ba naopak. Každým zápasem nabírám na sebevědomí a lépe se mi do toho turnaje půjde. Přece jenom nervozitu na místě očekávám, světová úroveň, všechno bude jiné. Primární jazyk angličtina, bude to zvláštní, ale ve finále si splním sen a budu na offline lance od EA, když mi Liga Mistrů nevyšla na reálném trávníku, tak alespoň tu. Jestli si věřím? Ano, bez toho bych do žádného turnaje nešel. Věřit si je základ, všichni tam jsme z nějakého důvodu, teď musíme ukázat, kdo z nás je nejlepší."

S jakým umístěním bys byl v rámci celého turnaje spokojený? 

„Od druhého hracího týdne a výš by to byla paráda, přece jenom bude to můj první světový turnaj. Takže tlak bude, ale doufám, že se s ním vypořádám společně s Emem, který mi bude v zádech a bude taky klíčová osoba v tom, jestli bude postup či ne. Samozřejmě já jsem hráč a všechnu tíhu beru na sebe, ale Eme mi může skvěle pomoct k tomu, abychom postoupili společně."

Rozhovor s Emericksonem

Na turnaj jedeš poprvé v pozici trenéra. Jak to vnímáš?

„Já už jsem se téhle role dá se říct zhostil na playoff e:LIGY. Je to zas něco nového. Rád si tuhle pozici vyzkouším na té největší stage v rámci EA FC24. Celkově si tu roli užívám. Baví mě analyzovat hru ať už Serona nebo jeho soupeřů. Najednou to člověk vidí z jiného úhlu tu hru a stále přichází na věci, kterých si předtím třeba nevšímal."

Jak dobře jste podle tebe zvládli přípravu? 

„Oba dva jsme si svoje úkoly splnili. Seron absolvoval několik přípravných zápasů proti dalším hráčům z eChampions League."

Připravujete se na každého soupeře ve skupině individuálně? 

„Vesměs ano. Snažím se posbírat veškeré informace o daných hráčích ve skupině z posledních turnajů. Každému hráči věnujeme nějaký čas. Chceme vědět, jakým play stylem by se mohl daný hráč prezentovat a být na to od začátku připraveni. Samozřejmě se na to nedá vždy upínat a v ten hrací den to může být úplně jinak."

Jak budete se Seronem fungovat na akci? 

„Chci mu pomoct hlavně v té psychické stránce hry. Dodat mu potřebný klid a sebevědomí. Kouč ty zápasy vnímá zase z jiného pohledu než hráč. Dokážu se vcítit do jeho kůže v daných okamžicích. Jsem si vědom, jak moc dobrým hráčem je a že dokáže porazit kohokoliv, ale jak všichni víme, tak kompetitivní FC je z velkého procenta o té hlavě. Chci, aby se Seron na místě soustředil jen na sebe a na svoji hru a všechen ten čas z tréninku přetavil v úspěch."


Pro nejnovější zpravodajství z turnaje sledujte náš Instagramový účet, kam budeme v živém čase přidávat obsah z akce.

Sleduj nás na sociálních sítích

odebírej náš newsletter

Ať ti neunikne žádná novinka ze světa e-sportu.
© Vytvořilo FV STUDIO